Șui am făcut 1 ceas de perete din scânduri de stejar

Povestea ceasului șui începe într-o zi de noiembrie, în care am primit mesajul următor:

Vreau un ceas dubios (n-am găsit alt epitet). Vreau să meargă invers, să fie MARE, și să pară că este făcut din bucăți de lemn vechi recuperat. Vreau să îl agăț într-o zonă mare înaltă, într-un living unde se văd grinzile de lemn din acoperiș. Grosimea cadranului de max 12. Mă cam limitează la a folosi un placaj mai gros, sau poate aveți voi alta idee. Puteți să îmi dați niste sfaturi? Mulțumesc.

Interesant, am zis în sinea mea. Primul cuvânt care descrie ceasul este “dubios”. Am răspuns cererii și pentru a fi pe aceeași lungime de undă, am cerut mai multe informații. De asemenea, nu înțelegeam dacă clientul dorește sfaturi sau să realizăm noi ceasul de perete. Am cerut și o schiță. 

Am primit. Bun, pare destul de șui, dar acum parcă mai trebuie niște detalii. Până la urmă ceasul este făcut la comandă și trebuie să fie cât mai dubios pentru client. Am cerut și mai multe informații.

Niște plăci de lemn recondiționat, așezate oarecum haotic una langă alta, cu numerele care par (sau chiar sunt) pirogravate în aceste bucăți de lemn, și cu limbile care arată oarecum mai retro.  Cercul nu are nevoie să fie desenat (m-a ajutat pe mine sa poziționez numerele). Îmi închipui că lemnul e mai deosebit de făcut, dar asta o pot face eu. Daca nu reușiti d-voastră, și doar mecanismul pe care să-l pot prinde în niște scânduri mai groase, tot ar fi de ajutor. Ca dimensiuni, plăcile se incadrează în ceva gen 50 cm lățime x 60 cm înălțime . Și evident limbile se învârt invers. Are sens?

Când vine vorba de lemne recuperate, găsești cum îți este norocul…mai groase, mai subțiri, mai…Mai mult ca sigur că va fi nevoie să le antichizăm și noi  🙂

De acord. Așa aș face și eu. Eu le ard și le iau cu flexul cu disc de bandă abrazivă. O mână de lac pe bază da apă venge, o mână de vopsea albă, pe baza de apă, dat cu șlefuitor și asa se văd trei culori: lemn, lac venghe și vopsea albă, toate după fibra lemnului, dar fiecare face cum se pricepe mai bine. Știu cât e de muncă.

E-mail-urile au fost multe, cu întrebări, detalii, simulări realizate pe calculator și poze făcute în timp ce avansam cu lucrarea.


"Șui...dar contează: să fie rezistent și apoi să arate bine."

În regulă! Când avem de executat o lucrare în lemn masiv, mergem pentru materia primă și sfaturi de tehnici de lucru la Gabi de la Atelier Lenghel.

Astfel, într-o sâmbătă dimineață (atunci și-a găsit puțin timp liber), i-am făcut o vizită să mă ajute cu cele necesare pentru proiectul ceasului dubios și șui.

Opțiunile principale era niște scânduri de lemn dintr-un palet, sau bucățile de stejar din pozele de mai jos. Am ales stejarul datorită fibrei și rezistenței. Dacă tot era sâmbătă și era dimineață, am băut și o cafea împreună de la Twin Beans,  în timp ce mi-a arătat tehnica lui de lucru, de vopsire și șlefuire. Am pregătit primele scânduri. Gabi, amabil cum este el tot timpul, gata să facă pe loc tot ceasul. Fericit și voios am dus lemnele înapoi la atelierul de ceasuri.

După câteva zile, a venit și șlefuitorul cu excentric pe care mi-l doream de mult, și am reluat pregătirea scândurilor de lemn pentru ceasul șui.

Scândurile au fost tăiate la circular și am ales mai multe nuanțe de vopsea intermediară. Le-am vopsit, le-am șlefuit și apoi iar le-am vopsit, cu alb și i-ar le-am șlefuit. A urmat poziționarea lor, aleasă de client după câteva schițe-simulări făcute pe calculator.

Am pus plăcile de lemn una lângă alta, le-am suprapus, le-am învârtit până s-au așezat cum le-a plăcut lor, șui și dubios. Apoi una câteva una, le-am găurit, șanfrenat și le-am prins între ele cu șuruburi și cepuri.

Variante ceas perete șui

După montajul ceasului șui, a urmat demontarea lui și pregătirea pentru pirogravură. Între timp, printre simulări, discuții cu clientul, am ajuns la concluzia că ceasul va arată mai bine cu linii întrerupte ce vor porni din centru și se vor duce spre la fiecare oră. Iar ca să fie cu adevărat șui ora 5 o răsucim.

Pregătesc grafica pentru laser și ard toate scândurile, pe rând.

Dau să le montez înapoi și surpriză: liniile întrerupte nu se mai potrivesc cu vechea structură. Din fericire abaterea este mică iar cum prinderile sunt pe spate, trebuie doar să le deplasez, să refac suprapunerea și să fac alte găuri și prinderi. Dezastrul a fost ocolit! Dubios de această dată, varianta finală a ceasului de perete este puțin diferită față de cum am anticipat la început, dar a ieșit bine.

Mecanismul de ceas antiorar a fost modificat și i-am pus un ax foarte lung de la mecanismul de perete mare, ca nu cumva limbile de ceas să se poticnească de scândurile de lemn.

Am ales un model de limbi mai antichizat mai simplu, le-am tăiat, vopsit și montat.

Cam aceasta este povestea ceasului de perete șui – realizat din scânduri de lemnghel, tăiate, șlefuite, vopsite, șlefuite, vopsite, șlefuite, mutate, găurite, suprapuse, montate, demontate, arse, găurite, montate – împachetat, expediat, montat, client mulțumit, ceas așezat șui pe perete.

Specificații ceas perete dubios

Dimensiuni

50 x 60 cm

Materiale

scânduri stejar

Mecanism

mecanism silențios funcționează cu o baterie AA (inclusă)

Caracteristici

ceas perete șui antiorar

Garanție

2 ani

Preț

la cerere

Dacă dorești un ceas asemănător, personalizat după specificațiile tale, completează formularul următor

Cere o ofertă

Shopping Cart
Scroll to Top