De ce în „Sensul acelor de ceasornic”?

Când cineva, la un joc de șeptică îți spune să împarți cărțile în sensul acelor de ceasornic, tu știi exact despre ce zice. Împarți spre stânga. Este atât de împământenită această expresie încât nu ne mai gândim care este motivul pentru care ceasurile se învârt în sensul acelor de ceasornic. Dacă l-ai fi întreba pe tatăl tău în copilărie, el ar fi putut spune: „Se mișcă așa pentru că așa o fac.”

Vrei să știi de ce limbile ceasurilor tale se învârt de la stânga la dreapta?

Sensul acelor de ceasornic

Motivul principal pentru care acele ceasurilor se mișcă în direcția pe care o fac se datorează mișcării de revoluție a Pământului. De asemenea s-a întâmplat ca o parte semnificativă a civilizației umane să se dezvolte în emisfera nordică.

Dacă ești undeva în Emisfera Nordică și observi mișcarea Soarelui pe cer, vei vedea că descrie un arc de cerc în sensul acelor de ceasornic. Soarele călătorește dinspre est, deasupra capului și ajunge la vest, unde apune. Precum primele ceasuri ale omenirii, dacă înfigi un băț în pământ ca să faci un ceas solar, vei observa că umbra bățului-gnomon va avea un curs în sensul acelor de ceasornic. Se va deplasa de la vest la nord spre est (în opoziție cu sensul Soarelui).

 

Sensul acelor de rotație s-a transmis mai departe

Pe măsură ce tehnologia ceasului a progresat și oamenii s-au îndepărtat de cadranele solare, acele ceasurilor au continuat să se miște în sensul acelor de ceasornic. Cu asta erau obișnuiți toți. Avea sens, deoarece oamenii erau familiarizați cu cadranul solar.

Nimeni nu știe concret dacă chiar așa este, dar această teorie este ce mai plauzibilă.

Dacă ceasul mecanic ar fi fost inventat în Emisfera Sudică, cel mai probabil și sensul de rotație al ceasului era antiorar, de la dreapta la stânga.

Imagine preluată de pe site-ul voanoticias.com
Imagine preluată de pe site-ul voanoticias.com

În 2014, ceasul de pe Clădirea Congresului din La Paz, Bolivia a fost modificat pentru a funcționa invers. Ministrul de Externe al Boliviei l-a declarat “Ceasul Sudului“.

Povestea sensului acelor de ceasornic este un bun exemplu de cum fapte, obiceiuri din trecut s-au transmis în zilele noastre. Ele s-au împământenit și sunt luate de bune fără să ne mai punem întrebări.

În zilele noastre, ceasurile cu sens invers, antiorar, rotatie levogiră sau sens trigonometric sunt mai comune decât ți-ai imaginat. Găsești și la noi o colecție generoasă de modele de ceasuri antiorare. Sau poate îți putem face la comandă un ceas personalizat.

ceas perete antiorar YKNUF
Shopping Cart
Scroll to Top
Scroll to Top